Tel.:0244 211 363

Buletin informativ
(Legea 544/2001) [ Vezi tot... ]

a) actele normative care reglementeaza organizarea si functionarea autoritatii sau institutiei publice;

b) structura organizatorica, atributiile departamentelor autoritatii sau institutiei publice;

c) numele si prenumele persoanelor din conducerea autoritatii sau a institutiei publice

Info Oras

Informatii de interes public

Compartimente

Transparenta decizionala

Integritate institutionala--

Strategia nat. anticoruptie 2021-2025

Servicii

Arhiva

Alte informatii publice

Istorie

INFO ORAS > ISTORIE

Atestare documentara

Radacinile istorice ale localitatii se întorc adânc în timp. 
       Pe teritoriul asezarii au fost descoperite si atestate stiintific de catre cadre universitare obiecte din Neolitic (5500-900 i.e.n.), constând în resturi de vase de lut ars, 
obiecte de silex, pintadere, opaite si altele. 
       Minunate statuete si fragmente de vase ornate în relief au fost descoperite întâmplator de catre un elev al Scolii Seciu - Cristinoiu Vasile prin anul 1973. Toate urmele vechi descoperite dovedesc ca populatia straveche a localitatii prefera locurile din apropioerea râurilor si a padurilor ce le oferea posibilitati multiple de observare si aparare. 
      Prima mentiune documentara despre localitatea Boldesti dateaza din anul 1503, unde se mentioneaza "Satele din Ţara Româneasca ce faceau comert cu Brasovul, iar în registrele sasilor figurind Boldestii din judetul Saac". 
       Localitatile Boldesti si Scaeni figureaza în registrele amintite pâna în 1600, ceea ce denota ca asezarile respective erau prospere si desfasurau activitati comerciale cu Brasovul. 
      Miron Costin, într-o mentiune documentara, aminteste ca la 1600 armatele lui Mihai Viteazu, cantonate la Bucov, treceau peste dealuri la Schitul Boldescului, ale carui ruine se mai pastrau înca prin anul 1930. 
      Dupa unii autori, numele de Boldesti ar veni de la mosia Boldeasca, dupa altii numele este dat de "Bold" (deal, muchie) versiune mult mai verosimila având în vedere faptul ca, înca de la 1503, numele de Boldesti apare în documentele 
vremii. 
      La fel de verosimil este si faptul ca numele Cartierului Balaca ar avea provenienta în numele boierului Manole Balaceanu, iar cel de Scaeni de la prezenta numeroasa a scaietilor în zona. Prima atestare istorica legata de Scaeni 
apare în anul 1581. 
      Pâna în a doua jumatate a secolului XIX, Boldestii forma o singura unitate administrativa si facea parte din vechiul judet al Secuienilor. Când s-au pus bazele unor unitati administrative mai largi, numite comune, pe baza legii de organizare întocmita de Alexandru Ioan Cuza, Boldestilor li se alatura Lipanestii, Şipotul 
sau Colacul de Piatra si Seciu. Facând parte din plasa Podgoria, cele patru asezari se întindeau pe o suprafata de 2000 hectare arabile. Ulterior Lipanestiul si Şipotul se despart si formeaza împreuna comuna Lipanesti de astazi. 
      În iunie 1968, la initiativa cetatenilor din localitatile Boldesti si Scaeni, cele doua comune s-au unit formând orasul Boldesti-Scaeni cu resedinta (primaria) în Boldesti. 
      Aceasta Primarie a functionat pâna în luna noiembrie 2010, când, din cauza lipsei spatiului pentru functionare, a fost mutata în fostul sediu al Schelei de Petrol Boldesti si fost Trust de Petrol, pe Calea Unirii, nr. 67.